Despre păcate(le mele)

Azi e mare sărbătoare mare. Adormirea Maicii Domnului sau cam aşa ceva. Sântămărie mare, cum s-ar zice. Am făcut ochi de dimineaţă şi primul instinct a fost să întind mâna spre telefon, să-i trimit Arinei un mesaj de tu-eşti-născută-în-ianuarie-dar-fiindcă-aşa-se-obişnuieşte–la-mulţi-ani. Apoi, tot instinctiv, mi-am sunat mama ca să-i urez mulţi ani mamei ei, mamaiei mele (nu întrebaţi de ce n-am sunat-o direct pe bunică-mea, e mai complicat). Dacă tot am prins-o pe mama la înghesuială, hai s-o pun să facă pe porumbelu’ călător până la capăt şi să-i ureze şi Roxanei toate cele. (A se observa cum nimeni din persoanele enumerate până acum nu îşi foloseşte, efectiv, numele sărbătorit azi.)

Ei, şi după ce mi-am îndeplinit datoria de prietenă, nepoată ş.a.m.d., am zis să mi-o îndeplinesc şi pe aia de fiică iubitoare şi gospodină. Aşa că am pus repede de-o supă şi – pregătiţi-vă să fiţi şocaţi! – mi-am băgat nişte haine la spălat. Am ales vreo trei mormane de rufe de diferite culori – după două săptămâni pe drumuri cantitatea de haine care se cere spălată este considerabil mai ridicată decât de obicei. Am aşteptat să fie gata prima încărcătură de rufe din maşină, în timp ce croşetam la supa aia, după care m-am apucat să le întind frumos, la balcon, în văzul lumii probabil oripilate de nonşalanţa cu care eu… păcătuiam.

În timp ce eu munceam ca o furnicuţă, a venit şi tata acasă, care a început să strige din uşă, încântat: „Aoleu, ce surpriză mi-ai făcut! Bravo!” (surpriza era supa, pe care am făcut-o, în mod neobişnuit, fără să mi se ceară). A început să mă caute prin casă, ca să-şi exprime neţărmurita recunoştinţă pentru că l-am salvat de la câteva zile de mâncat zamă la plic şi a rămas interzis în pragul sufrageriei: „Păi bine mă tată, tu ai spălat azi?!” PAM PAM PAM PAM! Atunci realitatea s-a prăbuşit în capul meu. Spălasem rufe în zi de sărbătoare. Ai să-mi bag… rufele în maşină.

Am cugetat eu puţin, am cântărit opţiunile, care erau după cum urmează:

1. merg direct în Iad (după modelul închisorii de la Monopoly)

2. îmi torn cenuşă în cap, mă autoflagelez, mă abţin de la sfânta împărtăşanie un număr de ani egal cu numărul de şosete pe care le spălasem şi mă rog foarte, foarte tare pentru iertarea păcatului absolut pe care-l săvârşisem

3. spun „Da’ n-am spălat eu, a spălat maşina!” şi îmi văd în continuare de treabă, că doar nu m-oi duce în cantonament cu hainele jegoase, nu?

Ei, şi acum ghiciţi ce variantă am ales.

Ideea e următoarea: am fost, pe moment, îngrozită de măgăria pe care o făcusem. Adică alţii prăznuiesc moartea Născătoarei de Dumnezeu şi eu lucrez?! Apoi m-am calmat. Mi-am adus aminte că eu nu sunt, în fond, o persoană religioasă. M-aş numi agnostică, dacă-mi permiteţi. Nu ţin post, nu merg la biserică, nu m-am spovedit niciodată, iar de la împărtăşanie mă abţin de vreo 20 de ani încoace. N-am nimic cu cei care chiar cred în toate astea, dimpotrivă, îi admir. Îi admir pentru că pot să creadă cu adevărat în ceva, orice ar fi acel ceva. Dar eu n-am avut încă vreo revelaţie divină şi nu mă pot forţa să joc un rol în care nu cred cu tărie.

Dar asta cu spălatul duminica şi de sărbători m-a speriat întotdeauna, cel puţin pe moment. Şi mi-am dat seama că asta nu ţine, de fapt, de credinţă. Ţine de obiceiuri, de datini. E o normă socială. Dacă întinzi rufe la balcon duminica, sau de Sfântă Mărie, ai pus-o. Eşti paria. Vei fi exilat, exclus, ostracizat. Am aspirat mereu duminica, fără nicio jenă. Acasă nu mă vedea nimeni. Sincer, o făceam pentru că, în fond, sunt un om leneş şi cred în aia cu „Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi, lasă pe poimâine, poate nu mai trebuie făcut.” Am aspirat, am şters praful, am spălat vase, am copt prăjituri. Dar n-am cusut niciodată. Ăsta chiar ar fi păcatul suprem. Nu mă întrebaţi de ce, nu ştiu ce să vă răspund.

Mă duc să-mi finisez supa şi să întind a doua tură de haine. În caz că voi fi lapidată, sper că măcar voi vă distraţi, stând degeaba.

La mulţi ani!

Reclame

4 răspunsuri to “Despre păcate(le mele)”

 1. cand am inceput sa-ti citesc postul am fost foarte…foarte…EXTREM de suparat! deja ma gandeam cum sa nu mai vorbesc vreodata cu tine. cum sa te fac de rusine in fata tuturor si cum sa te arat cu gedetul pe strada spunand „Uite pacatoasa!” MI-a trecut prin minte si cum te-as impinge chiar eu pe scarile iadului, asta du ce ti-as turna smoala(nu cenusa) in cap…
  ce te toate astea?
  pentru ca si pe mine ma cheama Marian (el ma cheama dar eu nu ma duc :D) si mie nu mi-ai transmis „toate cele”

  norocul tau ca ai gres-o cu „La multi ani!”-ul diin funal 😛

  acum serios vorbind…DISTRACTIE PLACUTA in cantonament! desi eu n-am mai putut continua, te deleg sa duci tu (doar esti creata, ca mine :P) mai departe spiritul oitelor din Pathos!
  eu merg in Grecia joi (da ma laud si nu mi-e rusine :”> )
  stiu ca si tu imi urezi distractie placuta si iti MULTUMESC!

  diseara merg la o nunta si asta m-a cam dat peste cap…cred ca observi…deja am scris prea mult!

  ai grija da tine!

  băi

 2. Si pe mine pofta de vreo curatenie ma apuca doar intr-o zi de sarbatoare. Dupa ce curat tot si creste mandria in mine imi dau seama ca, ori e duminica, ori vreo zi de sarbatoare ascunsa. Ar trebui sa tin evidenta sarbatorilor dupa zilele in care-mi vine pofta sa fac vreo treaba casnica.

  It’s the devil involved here! :))

 3. păcătoasă care eşti, tocmai ai primit un premiu de aur, adică nu tu pentru că eşti păcătoasă, urâto, blogul tău foarte tare frate a premit premiul ha! :):)

 4. Marketing when they, In some popular?Further north in, saturated oils such.Have their payments, hire a full-service.Holidays Ensure that vacanta grecia, exercises: Ask them pm and pm.The service can, my life in.,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: